Извънкласни дейности

 

22.05.2024 год. 

В Народно читалище “Никола Вапцаров” – гр. Благоевград се състоя официална церемония по награждаване на участници в национален конкурс по превенция на наркотиците, обявен от Общински съвет по наркотични вещества: “Човекът-свободен и независим”. Ученичката Атидже Кьосова от IX-а клас се класира на III-то място в категория за стихотворение.
Medi
Medi1
Medi2

 

03.03.2022 год. 

Една от най-светлите и свещени дати в българската национална история. Денят, в който честваме Освобождението на България и се прекланяме пред подвига на хилядите знайни и незнайни воини, отдали живота си в името на България.
Този ден е символ на свобода, национално самочувствие, на вярата, общата воля за единение, благодарение на която се преодоляват превратностите на времето и историята.
Учениците от ПГ “П. Р. Славейков” се включиха в тържеството с рецитал и поднесоха венци.
3mart

23.02.2022 год. 

Всяка година в последната сряда на месец февруари се отбелязва Световния ден против тормоза в училище.  “Денят на розовата фланелка” е само повод да напомним, че от всички нас зависи какъв ще бъде животът ни занапред! Всички ние, обединени срещу насилието и тормоза в училище, сме силата, която може да направи този свят по-добър! Много ученици са жертва на обиди и унижения и не знаят как да се справят с това. Под ръководството на госпожа Крондева учениците от 8-а клас проведоха радиочас на тема: “Да кажем СТОП на насилието и тормоза в училище” като призоваха своите връстници: ” Вярвайте и творете добро!”

21.02.2022 год.

Фазилен Саймина, ученичка от 10 клас в ПГ “Петко Р. Славейков” взе участие в Национален ученически конкурс за зелени иновативни идеи “Млад иноватор”. Нейния проект “A step towards the future energy”, целящ намаляване замърсяването на въздуха и изсичането на горите беше отличен с грамота и благодарствено писмо.
Извънредна обстановка, в която се намира, повлияна на всички нас отрицателно. Отдалечи ни от света. Коронавирусът е сега и се предава от човек на човек, което доведе до изолация на цялото общество. Разпространението се извършва много бързо и до деня продължава да се развива.
След като промените, които ще започнат във вашия живот, след появата на Covid-19, на 18.10.2021 г.  в ПГ “Петко Рачов Славейков”,  се проведе час на класа по тема “Животът в условията на Covid-19”. Инициативата се осъществява под ръководството на г-жа Крондева и г-жа Кунч. Учениците правят кратък преглед като пандемията от Covid-19 се отрази върху живота на хората, природата и икономиката.
Ученичката Фазилен Саймина от Представител на презентация на тема „Ние, Covid-19 и природата“. Доклад на тема „Невидимият Covid-19“ подготви Хава Кунгьова от 12а клас, а Фатме Хъйрола от 12а клас представи доклад на тема „Заплахата от Covid-19“.

На 04.10.2021 г. в ПГ „Петко Р. Славейков” се проведе последната инициатива, част от кампанията „Походът на книгите”. Мероприятието се осъществи хибридно, предвид обучението на един от класовете в електронна среда. Участие взеха ученици от 8 до 12 клас, като представиха пред свои съученици и жури /в състав: г-жа Гръкова – директор на училището; г-жа Гарабитова- заместник-директор и г-жа Шаламанова – старши учител по философия/ изготвените от тях проекти на тема „Моята любима книга”. Участниците показаха завидни презентационни умения и ни доказаха, че интересът на младите хора към книгите и четенето все още е жив.

ПГ „Петко Рачов Славейков“ – град Якоруда, заедно с още 11 професионални и средни училища от Благоевградска област взе участие в Inno School –пилотно обучение по социално предприемачество в България, което стартира заедно с новата учебна година и продължи до месец февруари. В обучението участваха 28 ученици, разделени в 9 екипа и въпреки усложнената епидемиологична обстановка, те успешно завършиха участието си. Получиха възможност да придобият нови знания и умения в социалното предприемачество и да бъдат в полза на обществото със социалните си бизнес идеи, които разработиха по 6 социални теми:

  • Грижа за застаряващото население;
  • Благополучие на децата;
  • Проблеми и предизвикателства в периферните и селските райони;
  • Включване на групи в риск от изключване ;
  • Преминаване на обществото към екологична отговорност;
  • Миграция на работна ръка, изтичане на мозъци.

На 12 февруари 2021 г. ще се проведе финалното междуучилищно състезание, в което екипите победители от всяко училище ще имат възможност да представят своите идеи. ПГ „Петко Рачов Славейков“ ще бъде представена от екип №4 –  Емине Бодева 9 клас, Айше Сюлейман-10 клас и Фатиме Хъйрола -11клас. Пожелавам успех и достойно представяне на екипа.

На 22 април 2020 г.  се отбелязва 50 годишнината  на Денят на Земята. Темата на кампанията е: “Действия срещу изменението на климата”! Въпреки извънредните мерки заради пандемията от коронавирус, оставайки в къщи и поддържайки социално дистанциране всеки един от нас може да упражни своята отговорност и да даде своя принос в опазване на природата. Независимо къде се намираме, ние можем да направим промяната!
Бъдещето на Земята е в нашите ръце!
На вниманието ви предлагам презентация за Деня на Земята, в която ще намерите някои съвети как да действаме, и какво можем да направим в полза на Земята!
Рисунки как изглежда Земята през погледа на учениците ни предоставиха Фатме Хъйрола от Х-а клас и Неджибе Юсуф от ХІ-а клас.
Zemya1

14.02.2020 г.  учениците от ПГ”Петко Рачов Славейков”, гр. Якоруда участваха в регионален кръг на състезанието по Счетоводство  в НПГ “Димитър Талев” – гр. Гоце Делчев. Отбори от няколко професионални гимназии в Благоевградска област мерят сили в решаване на счетоводни казуси.

27.01.2020 г.  учениците от ПГ”Петко Рачов Славейков”, гр. Якоруда ,класирани в топ 20 за втория етап от международното състезание „Социални иновации“, което се реализира с подкрепата на NNБългария.  Вложените усилия и старание при разработване на  иновативни социални идеи бяха възнаградени.

На 26.02.2020 г. се отбеляза “Деня на розовата фланелка”

С радиочас и стихове насочени срещу насилието, агресията и тормоза учениците от 8-а клас при ПГ “Петко Р. Славейков” -гр. Якоруда казаха: “НЕ на тормоза е училище!” Днес всички учители и ученици си закачиха розови фланелки-стикери в знак на подкрепа. Учениците призоваха: “Да спрем насилието в училище, да бъдем добри и се уважаваме, да ценим всичко, което имаме!”

На 18.12.2019 г. са отличени отборите със специалните награди от седмото дигитално ученическо състезание по банкиране в СА „Д. А. Ценов”-гр.Свищов, направление „УниКредит Булбанк“, отборно отличие на катедра „Финанси и кредит” за най-добра кредитна обосновка – отбор 34 ПГ „Петко Рачов Славейков” гр. Якоруда в състав: Бюлент Мехмед Ибрахим, Асина Мустафова Юркина, Джемиле Хюсейнова Старкова, Емине Ибрахимова Бекярова с учители Айше Юнуз Кунч и Неджибе Мустафа Джемал.

Направление „Пощенска банка“

Отборно отличие на Фондация „Проф д-р Минко Русенов” за най-рентабилен бизнес проект – отбор 18 ПГ „Петко Рачов Славейков” гр. Якоруда в състав: Сабрина Ибрахимова Ходжова, Хатидже Мустафа Вакльова, Ясмина Хасан Хасан, Шахсие Муса Ръджова с учители Айше Юнуз Кунч и Неджибе Мустафа Джемал.

Направление „Кока Кола Хеленик в България”

Отборно отличие на Фондация „Проф д-р Минко Русенов” за най-рентабилен бизнес проект:отбор 19 ПГ „Петко Рачов Славейков” гр. Якоруда в състав: Елмаза Мустафа Дагон, Атидже Мустафова Кунгьова, Авушка Ибрахимова Ръзгьова, Айше Самир Хъйрола с учители Айше Юнуз Кунч и Неджибе Мустафа Джемал.

На 21.11.2019 г. за 8-ма поредна година учениците от ПГ “Петко Р. Славейков” взеха участие в Световната седмица на предприемачеството. Инициативата Иновационен лагер даде възможност на 25 ученици от клуб “Дебати” и клуб “Ученически практики”, с ръководители инж. Надежда Дринцолова и Айше Кунч, да покажат творчество и инициативност при разрешаване на поставеното от Джуниър Ачийвмънт България предизвикателство. Разделени в 5 отбора ученици от IX, X, XI и XII клас генерираха в продължение на 3 часа пет вдъхновяващи идеи със социално-екологична насоченост. След презентиране на креативните им решения, г-жа Малина Гръкова – директор на ПГ “Петко Р. Славейков” връчи сертификати на всички участници и ги поздрави за отличното им представяне.

На 07.11.2019 година  ученичката Сабрина Ходжова от ПГ “П. Р. Славейков” – гр. Якоруда активно се включи в инициативата “Мениджър за един ден ” на длъжност заместник-кмет на Община Якоруда.

На 06.11.2019 година  учениците от ПГ “П. Р. Славейков” – гр. Якоруда взеха активно участие в Кариерен форум “Професиите на бъдещето”-гр.София, където демонстрираха придобитите знания и умения в процес на обучението.

На 27.09.2019 година  учениците от ПГ “П. Р. Славейков” – гр. Якоруда взеха активно участие в “Европейския ден на спорта в училище” . Инициативата дава възможност да се популяризира физическото възпитание и спорт в училището и да се създаде условия за забавление чрез физическа активност.