Ученици

УЧЕБНА 2023 / 2024 ГОДИНА

03. 06. 2024 година

Финално състезание “Изгряващи звезди” се проведе в гр.Бургас . Екип на Учебна компания от ПГ “П.Р.Славейков”, гр. Якоруда бе отличен с идея ,която ще помогне да спасим света от вредни емисии.Те показаха отлични знания, предприемачески умения и екипност в дейността на компанията. Достойно се представиха пред многочленното жури , пред фокуса на медиите и пред гостите на събитието.

Kun4-2
Kun4-3

21. 12. 2023 година

Учениците, включили се активно в мероприятията по повод Деня на четенето, Седмицата на Славейков и Иновационния лагер по предприемачество, получиха награда от ръководството на училището – посещение на кинопрожекция в Благоевград. Днес наградата им бе реализирана. Всички участници имаха възможността да се насладят на един от най-новите коледни филми в кино CINEMAX, „Забравената Коледа“.

УЧЕБНА 2022 / 2023 ГОДИНА

02. 12. 2022 г. с множество мероприятия и богата празнична програма бе изпъстрена седмицата, посветена на нашия патрон. Славейковите дни, по традиция, носят емоционалния заряд на приемствеността, духовността и творчеството. Част от инициативите включваха изложба, изготвяне на тематични табла, дебат, открити уроци. Седмицата завърши с литературно четене на Славейкови творби от различни жанрове (стихотворения, басни, публицистични статии) и състезание по волейбол. Чрез тези мероприятия ученици и учители отново съпреживяхме уроците по родолюбие, достойнство и отдаденост на народните дела, които ни е завещал Дядо Славейков и които ни правят завинаги част от една общност – Славейковци по дух и призвание.

Slav

01.12.2022 г. в ПГ „Петко Р. Славейков” се проведе открит урок по родолюбие, поредната инициатива от СЛАВЕЙКОВАТА СЕДМИЦА.

В урока взеха участие ученици от VIII до XI клас, ръководени от г-жа Орцева и г-жа Мускова. Часът започна с встъпителни думи от страна на г-жа Орцева – учител по история и география. Тя обясни на учениците защо е важно да познават историята не само на родината, но и на родния край, там където са родени и отраснали, като акцентира на думите „Народ без минало няма бъдеще. Историята ни учи как да носим през вековете жезъла на българската духовност и култура. Велики са думите на Вазов от одата „Паисий”: “От днес нататък българският род история има и става народ!”.
Учениците предварително бяха подготвили презентации, чрез които представиха своите познания върху историята за произхода на Якоруда, поминъка на населението през Възраждането, началото на просветното дело в Якоруда, историята около създаването на ПГ „Петко Р. Славейков”, както и историческите факти, свързани с якорудското потекло на Петко Рачов Славейков.
30. 11. 2022 г.  в ПГ „Петко Р. Славейков” се проведе дебат на тема: „Основателна ли е присъдата на Славейков – „Не сме народ, а мърша…”. В открития урок взеха участие ученици от VIII до XII клас, под ръководството на г-жа Ходжова. Часът започна с встъпителни думи от страна на ръководителя, след което ученичката от VIII „а” клас – Сайфе Мурат рецитира по много въздействащ начин стихотворението „Не сме народ”на Славейков, от което е взет цитатът, върху който учениците, разделени в два отбора, дебатираха ЗА и ПРОТИВ. Двата отбора изразиха много ясно две противоположни тези, които умело защитиха с аргументи, доказващи техните познания по различни теми, както и уменията им да изразяват собствена позиция, да подреждат правилно изказа си, да подбират необходимите думи и израза, така че да въздействат и убеждават в правотата си.
Специален гост-лектор на мероприятието беше Кристиян Ваклинов – съвременен будител, който посвети своите усилия за спасяването на последната теснолинейка в България, за да има транспорт за хората в Родопите. Учениците, впечатлени от биографията му, отправиха няколко въпроса към него, свързани с обществена му дейност.
Специални гости бяха и г-жа Ива Рашкова, г-жа Веска Димчева – бивш учител по математика и г-жа Рачева – бивш учител по български език и литература.
29. 11. 2022 г.
…Петко Рачов Славейков
е нашият славен патрон.
Вечно в сърцата го носим
и правим пред него поклон.
Училище славно, любимо,
ти си за нас като дом.
Ти си крилото разперено,
даващо вечно подслон…
Днес Славейковци отбелязаха патронния празник на училището. С тържествено шествие ученици, учители и служители в гимназията посетиха паметника на Славейков в града и поднесоха цветя и венци. След което беше изнесена богата литературно – музикална програма във физкултурния салон на училището с участието на ученици от всички класове. Мероприятието бе уважено от г-жа Хатидже Джурина – координатор на Фондация „Българска памет“ за Югозападна България; г-жа Ана Рашкова – директор на Дирекция „Социално подпомагане“, град Якоруда; родители, бивши наши учители и ученици. Г-жа Хатидже Джурина прочете поздравителен адрес от д-р Милен Врабевски – учредител и председател на Фондация „Българска памет“.
Да се гради авторитет и име на училище, е нелека задача, не се случва изведнъж и не е завинаги. Много хора преди нас са положили усилия за това. Днес нашият труд е ежедневен, полагаме го всички – ръководство, учители, ученици, родители. И когато сме изпълнили малките задачи за деня, когато всички имаме обща цел и вървим заедно към нея, прогресът е неизбежен. Тогава името на училището става знак за качество и гаранция за личен успех.
Училище с традиции, учители с призвание, ученици с бъдеще! Това е днес нашето училище.
Нека продължаваме с много любов и добри дела да пишем историята му!
Нека бъдем горди Славейковци!
28. 11. 2022 г. с много вълнение започнаха Славейковите дни в нашето училище. Оформен бе кът за Славейков с тематични табла, рисунки и негови книги. С вълнуващо слово ученици от X и XI клас изразиха своята признателност към славното дело на нашия патрон в радиочас на тема „Славейков – това е България“.
„Туй, що старите започнаха, млади ще го вкарат в път“, казва Дядо Славейков. Затова когато чуете името му, знайте, че пред вас е един от големите будители на българщината. Почитайте това име и се гордейте с него! Учете се, преследвайте мечтите си, следвайте Славейковата философия за живота, основана върху любовта към труда, към домашното огнище, към природата, към свободата и само така ще можете с гордост да се наречете ДОСТОЙНИ ПОСЛЕДОВАТЕЛИ НА СЛАВЕЙКОВ!“, бяха част от думите на водещите на радиочаса.

УЧЕБНА 2021 / 2022 ГОДИНА

отк2
отк3

26. 01 .2021 г. в ПГ “П. Р. Славейков”- гр. Якоруда  в онлайн платформата Тиймс се проведе училищен кръг от националното състезание “Най- добра бизнес идея”.  Учениците представиха 8 иновативни идеи. Класираните ученици- Мерал Алачка- 11а клас, Хава Кунгьова и Рукие Сюлейман- 12а клас ще представят училището на трети кръг в гр. Пловдив.

inov-7
inov-6
inov-4
inov-3
inov-2
inov-1
inov

21. 01 .2021 г. в ПГ “П. Р. Славейков”- гр. Якоруда се проведе първи етап от националното състезание “Най- добра бизнес идея”. Учениците проявиха творческа изява и приложиха придобитите знания, умения и компетентности в областта на предприемачеството.

29 ноември 2021 г.  за поредна година ученици и учители от Професионална гимназия, гр.Якоруда изразиха своята признателност към достойния българин и патрон на училището – Петко Рачов Славейков. Проведе се тържествена програма в онлайн платформата Teams. Изнесен бе рецитал под надслов:  “С България в сърцето” с учениците от клуб”Художествено слово”, с ръководител г-жа Шаламанова. Ученичките Фазилен Саймина/10а клас/ и Мерал Алачка/11а клас/ представиха презентации с многобройните инициативи,състезания и проекти, посочващи неспирния възход на училищната общност в ПГ.
Изключително въздействащи бяха поздравителните адреси от бившите ни възпитанички-Ати Кунгьова,Айше Хаджийска и Емине Сиракова. С много вълнуващи думи те изразиха признателността си към своите учители и тяхното велико дело.
Водещите завършиха с думите: “Стойностните неща,на които си заслужава да посветим свободното време са хубавата книга,жаждата за знания и непрекъснатия стремеж към развитие”

17 ноември 2021 г. в ПГ “Петко Рачов Славейков”, гр. Якоруда се проведе в онлайн платформата Teams  Иновационен лагер по повод Световната седмица на предприемачеството . От JA Bulgaria ни предоставиха казус по който 25 ученика разделени на 5 отбора предложиха иновативни решения.

in-2
in-1
18 октомври 2021 г. – Извънредната обстановка, в която се намираме, повлия на всички нас отрицателно. Отдалечи ни от света. Коронавирусът е заразен и се предава от човек на човек, което доведе до изолация на цялото общество. Разпространява се много бързо и до ден днешен продължава да се развива.
По повод промените, които настъпиха в нашия живот след появата на Covid-19, днес в ПГ “Петко Рачов Славейков” се проведе общ час на класа на тема “Животът в условията на Covid-19”. Инициативата се осъществи под ръководството на г-жа Крондева и г-жа Кунч. Учениците направиха кратък обзор как пандемията от Covid-19 се отрази върху живота на хората, природата и икономиката.
Ученичката Фазилен Саймина от Ха представи презентация на тема “Ние, Covid-19 и природата”. Доклад на тема “Невидимият Covid-19” подготви Хава Кунгьова от 12а клас, а Фатме Хъйрола от 12а клас представи доклад на тема “Заплахата от Covid-19”.
11 октомври 2021 г.  – “ВСЕКИ ТРУД СЕ ВЪЗНАГРАЖДАВА”
Тази народна поговорка се отнася и за учениците от ПГ „П.Р. Славейков“, които се включиха активно в последната инициатива, част от кампанията „Походът на книгите“, и представиха достойно своите проекти на тема „Моята любима книга“ на 04.10.2021г. Всички те бяха наградени за достойното си представяне с грамота и книга от директора на училището – г-жа Малина Гръкова. Отличени бяха три призови места:
1-во място – Фатима Ибрахим – 11б клас
2-ро място – Бюлен Абдишкова – 11а клас и Кристиян Соколов – 8б клас
3-то място – Айше Булут – 9а клас
Наградени бяха и учениците, които в края на изминалата учебна година се класираха на второ място за групово участие в конкурса за най-добра диктовка в кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“, организирана от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при БАН. Инициативата бе организирана по случай 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий.
kniga-2
kniga-3
kniga-4
8 октомври 2021 г.  в ПГ”Петко Р. Славейков” се проведе първи училищен кръг на Национално състезание за речеви и комуникативни умения на английски език за учебната 2021-2022 година. Участие взеха ученици от II възрастова група от 9 до 11 клас. По първи модул те представиха устно разсъжденията си по тема, вписваща се в мотото на състезанието за тази учебна година: “A smooth sea never made a skilled sailor”. По втори модул участниците проведоха свободен разговор с членовете на журито.
Оценяването се извърши по точки според разработени от националната комисия критерии.
kniga-5
kniga-6
kniga-7
kniga-8
re4-1
re4-2

4 октомври 2021 г.  в ПГ „Петко Р. Славейков” се проведе последната инициатива, част от кампанията „Походът на книгите”. Мероприятието се осъществи хибридно, предвид обучението на един от класовете в електронна среда. Участие взеха ученици от 8 до 12 клас, като представиха пред свои съученици и жури /в състав: г-жа Гръкова – директор на училището; г-жа Гарабитова- заместник-директор и г-жа Шаламанова – старши учител по философия/ изготвените от тях проекти на тема „Моята любима книга”. Участниците показаха завидни презентационни умения и ни доказаха, че интересът на младите хора към книгите и четенето все още е жив.

28.09. 2021 г.  ученици от ПГ „Петко Р. Славейков” се включиха в инициативата „Библиотекар за един ден“, която е част от кампанията „Походът на книгите“. Мероприятието се проведе в библиотеката при НЧ „Светлина-1907“, град Якоруда. Участниците влязоха в ролята на библиотекари, като направиха регистрация на нови читатели, запознаха се с техническата обработка на нови книги, с изготвянето на читателска карта, с воденето на необходимата документация /Дневник на библиотеката, Инвентарна книга и Книга за движение на библиотечния фонд/.
Библиотекар може да бъде всеки, който обича книгите и четенето, защото знаем, че „ Книгите са знание, а знанието е сила”!

15 септември тържествено откриване на учебната 2021/2022 година в ПГ “П.Р.Славейков”.

dir-otkr

УЧЕБНА 2020-2021 ГОДИНА

21 февруари – Международния ден на майчиния език. Ученици от 11б клас проведоха радиочас на тема: ” Да опазим родния език”, а ученичката Емине Сапунджи (8а клас) изготви табло за случая.

19 февруари –  деня на почит към паметта на Васил Левски, учениците от Професионална гимназия “П.Р.Славейков”, гр.Якоруда проведоха радиочас под надслов: “ Времето е в нас и ние сме във времето” и поднесоха цветя на барелефа на Апостола пред Общинската администрация на града.

На 15 септември 2020 година ПГ „Петко Р. Славейков” – град Якоруда посрещна първия учебен ден, който беше изключително вълнуващ за всички учители и ученици. Най-емоционален беше денят за учениците, които за първи път прекрачиха прага на нашето училище – VIIIa клас – професия „ Администратор в хотелиерството“  и за XIб клас – профил “Хуманитарни науки“. Вълнението не подмина и дванадесетите класове, за които това беше последният първи учебен ден. Откриването на учебната година премина при стриктно спазване на противоепидемични мерки, без тържествени церемонии в двора на гимназията. Училището бе добре почистено и дезинфекцирано, а учениците носеха със себе си маски и лични дезинфектанти. Първият учебен час се проведе в класните стаи под ръководството на класните ръководители, но без присъствието на родители.

Часът започна с официален поздрав по радиоуредбата от г-жа Гарабитова – зам-директор на училището, след което учениците бяха запознати с училищните учебни планове; противоепидемичните мерки; седмичното разписание на часовете; дневният режим; процедурата за отчитане на отсъствия в ПГ „П.Р. Славейков“, както и с инструктажа за пътуване с автобуса.
Да си пожелаем здрава и успешна учебна година!

 

 

ПГ “Петко Р. Славейков” – гр. Якоруда отбеляза знаменитата дата – 22 септември 1908 г. – обявяване на Независимостта на България. Учениците от X – а клас изготвиха тематично табло и проведоха радиочас.
Мероприятието е израз на съхраняване на свята традиция и допринася за възпитаване в патриотичен дух и чувство за национална идентичност.

УЧЕБНА 2019-2020 ГОДИНА

Уважаеми ученици,

В дните 13-16 април 2020 г. съгласно указанията на Министъра на образованието и науката и заповед на Директора в ПГ ще се организират разтоварващи дейности по интереси съобразно вашите потребности, предварително обмислени и тематично обвързани. Ще провокираме интереса ви към музейни експозиции, галерии, природни забележителности, културни паметници, и др. Ще насочим вниманието ви към образователни филми, като обсъждането им ще стане във виртуалните класни стаи след покана от учителя в определен за екипната работа час.

За целта трябва да посещавате виртуалната класна стая „Час на класа“ в MS Teams всеки ден за периода 13- 16 април за времето от 9:40 до 12:20 часа

 

Уважаеми  ученици, предлагам Ви анализа на проведените анкети във връзка с провежданото дистанционно обучение.

Анализ ученици  >>>

По повод 147 години от обесването на Апостола на свободата – Васил Левски, учениците и учителите от ПГ „Петко Р. Славейков” присъстваха на общоградския митинг и поднесоха венец на барелефа на Левски. С едноминутно мълчание, всички присъстващи на митинга, изразиха своята почит към паметта на този велик българин. Проведе се радио час с учениците от IX-а клас.

87033107_3176101275772324_2637867496140439552_n
86718463_145874476504234_9189371555321217024_n
86970454_3176101429105642_5973947952777920512_n

Гимназистите от 9-а клас на ПГ „П. Р.Славейков“ – гр. Якоруда, под ръководството на старши учител Александър  Бучков, изнесоха радиочас, с който запознаха съучениците си с вредата за човешкия организъм от употребата на  етанол и отровността на метанола,  съдържащ се в частната ракия.

План  –  на открития урок на тема: ”Човекът  и телепатията”

Подготвен и изнесен от Александър Якимов Бучков  – старши учител в ПГ „П.  Р. Славейков“ – гр. Якоруда

Вид  на урока: за систематизиране на знанията

Използван  метод: дискусия

Образователни  цели:чрез презентиране на  законите от отделните  дялове на мезо и микро света предполагане на възможността за скорошна телепортация на човек.

Възпитателни цели:развитие на  логическото мислене, изграждане на правилен говорен апарат, възпитание в подреденост  и  естетичност.

Учениците защитиха тезите си  чрез следните презентации:

1.Класическа  механика

2.Релативистка  механика

3.Строен на атомното ядро

4.Същност на масовия дефект

5.Електромагнитни  вълни

6.Характеристика на елементарните частици

7.Магнитосфера  на Земята

8.Откритията на Церн

9.Душата – философско и религиозно значение

Урокът стана интересен, учениците  и колегите  си тръгнаха развълнувани!

В периода 25-29.11.2019 г. в ПГ „Петко Рачов Славейков” се проведе Славейкова седмица по повод навършването на 192 години от рождението на великия български поет, публицист, политик и фолклорист Петко Рачов Славейков. Седмицата бе наситена с много мероприятия, в които взеха участие ученици от всички класове – радиочас за историята на гимназията, почистване на паметника на Славейков, спортни състезания.
На 28.11.2019г. в Големия читалищен салон на НЧ „Светлина-1907” се проведе и патронния празник на училището, което носи името на тази велика личност. На самото тържество възпитаниците на гимназията рецитираха стихове, презентираха наученото за живота и творчеството на Петко Рачов Славейков, пяха песни, танцуваха и показаха колко добри актьори могат да бъдат, влизайки в ролята на Малък и Голям Пенчо.
Празничната седмица завърши с рецитал на Славейкови творби.

Само четири дни след отбелязването на Деня на народните будители – 1-ви ноември, в ПГ „Петко Р. Славейков” – град Якоруда се проведе урок по родолюбие под надслов „По стъпките на нашите будители”. Под ръководството на г-жа Сабие Орцева и г-жа Васка Дринцолова в мероприятието взеха участие ученици от IX, X, XI и XII клас, които рецитираха стихове, презентираха и демонстрираха знания, свързани с личността и делото на бележитите възрожденци.
Денят на народните будители е посветен на делото на книжовниците, просветителите, борците за национално освобождение съхранили духовните ценности и морал на българската нация през вековете.

ПГ “Петко Р. Славейков” – гр. Якоруда отбеляза знаменитата дата – 22 септември 1908 г. – обявяване на Независимостта на България. Под ръководството на г-жа Орцева ученици от IX -a клас изготвиха тематично табло и проведоха радиочас.
Мероприятието е израз на съхраняване на свята традиция и допринася за възпитаване в патриотичен дух и чувство за национална идентичност у учениците.

nez-2

Тържествено откриване на учебната 2019/2020 година

otk-5

Тържествено отбелязване на патронния празник на Професионална гимназия

“П. Р. Славейков”, гр.Якоруда и едно невероятно представяне на нашите ученици!

P14 (1)

По повод Световния ден на Земята – 22 април, и Седмицата на гората 16 – 22 април 2018 под ръководството на учителите по природни науки г-жа Крондева и г-н Бучков учениците от ПГ “П. Р. Славейков” представиха пред своите съученици презентации за едни от най-съществените екологични проблеми на планетата и варианти за разрешаването им. Гости бяха представители на ДГС Якоруда, ръководството на училището, много учители и ученици. Бяха връчени наградите и сертификатите на участниците в конкурса за есе и стихотворение “Растем заедно с нашата гора”, организиран от ДГС-Якоруда.

17.04.2018 година се проведе дебат на тема ,,Готови сме за ДИ за СПК”. Учениците от XII-a клас под ръководството на г-жа Дринцолова и г-жа Масларова представиха презентации и отговориха на въпроси избрани от националната изпитна програма, регламентирана за ДИ за СПК за специалността ,,Икономическо информационно осигуряване “. За пореден път нашите ученици показаха,че наистина са можещи , упорити, знаещи и амбициозни !

26.03.2018 година е Деня на търпението! Проведен беше радио- час на тема: “С търпение ще постигнем много повече, отколкото със сила!” Със съдействието на ученическия съвет бяха изготвени флаери, които се раздадоха на учители, служители и ученици.

tarpenie1
tarpenie2

22-март е Световен ден на водата! По този повод ученици от 9-б клас подготвиха радиочас посветен на водата. Учениците призоваха да пестим и пазим водата чиста! Тя е природно богатство, но ограничен ресурс! Нека станем по-отговорни, да се замислим за ценността на водата. Трябва да се грижим за водата, за да я има, за да ни има и нас на този свят!

voda
voda1

10.01.2018 година ученици от ПГ “Петко Рачов Славейков”- гр. Якоруда участваха в туристическо изложение на

тема: “На фокус е туризмът” с ръководител Халима Трамбуцова

ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА ПГ

ИНОВАЦИОНЕН ЛАГЕР 2016 година

За пета поредна учебна година в Световната седмица по предприемачество на 16.11.2017 г. в ПГМ „П. Р. Славейков” – гр. Якоруда се проведе Иновационен лагер под ръководството на инж. Н. Дринцолова. 21 ученика от X, XI и XII класове, разпределени в пет отбора активно се включиха в решаването на казуса от Джуниър Ачийвмънт. Гости на инициативата бяха: Ивайло Златанов – началник на РУО, Благоевград; инж. Антоанета Николова – старши експерт по професионално образование и обучение;зам. кмет на Община Якоруда; председателя на Обществения съвет на училището.Пред компетентното жури, родители и много гости, участниците убедително презентираха своята иновативна предприемаческа идея за решаване на казуса :” Как искам да изглежда градът на моите мечти”.

ПРОЕКТ “ТВОЯТ ЧАС”

В ПГ”Петко Рачов Славейков” – гр. Якоруда за втора поредна година стартираха дейностите по проектBG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности  (ТВОЯТ ЧАС) “.  Учениците се включиха с голям ентусиазъм. виж тук >>>

ТРУДОВ ДЕН ЗА РЕАЛИЗИРАНЕ ДЕЙНОСТИ ПО

ПРОЕКТ ” ОБИЧАМ ПРИРОДАТА И АЗ УЧАСТВАМ”

ДА КАЖЕМ “СТОП” НА НАСИЛИЕТО !!!

Училищната комисия за превенция на противообществените прояви на учениците постави кутия за сигнализиране на агресия или тормоз